بیانیه پایانی اجلاس روسای دانشگاه‌های کشور منتشر شد

بیانیه پایانی اجلاس سه روزه روسای دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های کشور که از تاریخ ۹ الی ۱۱ خردادماه در دانشگاه تبریز برگزار شد منتشر شد.
متن کامل این بیانیه به شرح ذیل است:

بیانیه اجلاس روسای دانشگاهها، پژوهشگاهها و مراکز اموزش عالی کشور

شرکت کنندگان در این اجلاس در آستانه سالگرد ارتحال بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، ضمن تجدید میثاق با آرمان های حضرت امام خمینی (ره) و بیعت مجدد با رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه ای (مد ظله العالی) و تاکید بر پیگیری مجدانه برنامه های تحولی دولت مردمی و خدمتگذار در عرصه آموزش عالی و ضمن ابراز خرسندی از بازگشت نشاط و امید به فضای دانشگاه و استقرار آموزش حضوری و قدردانی از دانشمندان و مدافعان حوزه سلامت، پس از بحث و تبادل نظر و بررسی کارشناسانه مسایل جاری و آتی حوزه علم، تحقیقات و فناوری، در قالب کارگروههای موضوعی، رسالت خود را در راستای تحقق فرمان سال" تولید ملی، دانش بنیان، اشتغال آفرین" ممتاز دانسته، بر بندهای دوازده گانه زیر به عنوان بیانیه اجلاس تاکید نمودند:

۱-نظام آموزش عالی تراز انقلاب اسلامی، آموزش عالی دانا محور، حکمت بنیان، تمدن ساز و برخوردار از قدرت تفکرعمیق، اصیل و انتقادی است، از این رو تمام مساعی خود را در جهت تحقق کامل آن به کار خواهیم گرفت.
۲-اولویت های پنجگانه اعلامی وزارت علوم تحقیقات و فناوری، شامل: مرجعیت و دیپلماسی علمی، فناوری و نوآوری- آموزش، پژوهش و برونداد هدفمند- نوآوری فرهنگی و فرهنگ نواوری- شاگرد، فناور و نوآور پرور- و تولید خدمت، ثروت و سرمایه از دانش را هوشمندانه، جامع و تحول گرا می دانیم و عزم جدی و اراده جهادی خود را برای تحقق کامل آنها به خدمت خواهیم گرفت.
۳-با جذب، بکارگیری و بهره گیری از وجود استادان عالم، دانشمند، متعهد، انقلابی، توانمند و تحول گرا، برنامه های راهبردی خود را مبتنی بر اسناد بالادستی، بیانیه گام دوم انقلاب، سند اسلامی شدن دانشگاهها، نقشه جامع علمی کشور، سیاست های ابلاغی حوزه علم و فناوری و سند تحول دولت مردمی تدوین و محقق نموده، به منظور ارتقاء کیفیت خدمات و کارامدی نظام آموزش عالی کشور به اصلاح فرایندها، استقرار شفافیت و حکمرانی داده محور اقدام خواهیم نمود.
۴-تحولات پرشتاب، فزاینده و نو شونده نیاز جامعه به مهارت‌ها و فرصت های شغلی نوپدید و تحولات ناشی از دستاوردهای فناورانه بشر، علوم شناختی، هوش مصنوعی و فضای مجازی را نیازمند توسعه توانمندی های نیروی انسانی، گسترش دوره های پسادکتری، گسترش فرصت های کوتاه مدت مطالعاتی دانشجویان، تقویت زیرساخت های فناورانه، نوسازی تجهیزات، تامین و تخصیص کافی و به هنگام منابع مالی، دانسته و بر ضرورت اهتمام جدی مسئولین به این امر تاکید می نماییم.
۵-آمادگی کامل خود را اعلام می داریم تا پس از برآورد میزان نیاز بخش های مختلف جامعه به نیروی انسانی آموزش دیده، مهارت یافته و متخصص، با بهره گیری از روش های نوین آموزش پژوهش محور، کیفی، مهارتی و اثر بخش، و استقرار نظام صلاحیت حرفه ای به منزله حلقه واسط نظام آموزش و اشتغال و پیوند علم و عمل، نیروی انسانی مورد نیاز جامعه را تربیت نمایند. بدیهی است انتظار می رود مطابق قانون توسعه کشور سهم تحقیقات از تولید ناخالص ملی که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب نیز هست تامین و تخصیص داده شود.
۶-ضمن حمایت از ایده نوآورانه مدیریت عالی وزارت علوم در طراحی و استقرار" نظام ایده ها و نیازها" موسوم به" نان" و قدر دانی از شورای عالی انقلاب فرهنگی، دولت و مجلس محترم بواسطه حمایت از استقرار این طرح نواورانه برآنیم تا راهبری، هدایت و حمایت مادی و معنوی خود را از پژوهش ها، پایان نامه های کارشناسی ارشد و رساله های دکتری مبتنی بر هدفمندی، افزایش بهره وری از منابع، ترویج کارگروهی، کلان نگری، تقاصامحوری و حل مساله ساماندهی نماییم.
۷-مراجع تصمیم سازی و تصمیم گیری کلان ملی با اختصاص اعتبارات کافی به موسسات اموزش عالی، زمینه لازم را برای نوسازی ازمایشگاهها و کارگاهها، امکانات رفاهی، ورزشی و گسترش خوابگاههای متاهلی به عنوان بستر تحقق قانون جوانی جمعیت و تعالی خانواده، مقدور و میسور سازند زیرا هرگونه هزینه کرد برای علم، فناوری و نواوری بهترین و سودمندترین سرمایه گذاری برای اینده است.
۸-ضمن قدر دانی از اهتمام باورمندانه مدیریت عالی وزارت علوم، به امر مهم فرهنگ و تخصیص ۳ درصد از اعتبارات دانشگاهها و مراکز آموزش عالی به امور فرهنگی و اجتماعی، یادآور می شود که فرهنگ در دانشگاه نه فوق برنامه که عین برنامه است و در متن و بطن محل تلاقی کارکردهای آموزشی و پژوهشی و فناوری قرار دارد و ضمن اهتمام جدی به تحقق ماموریت گرایی دانشگاهها و پژوهشگاهها، ارتقاء سطح شاخص های فرهنگی را ماموریت عام همه موسسات اموزش عالی می دانیم.
۹-ضمن حمایت از رویکردهای تحولی دولت سیزدهم و تلاش برای اصلاح نظام اقتصادی کشور، آمادگی کامل خود را برای همراهی و همفکری با دولت مردمی و مشارکت بخش خصوصی در جهت تصمیم سازی و ارایه روش ها و راه حل های علمی و دانش بنیان برای حل مشکلات کلان و مهم جامعه به خدمت خواهیم گرفت.
۱۰-جایگاه پرافتخاری که امروز ایران اسلامی بواسطه هدایت های داهیانه و حمایت های باورمندانه رهبر حکیم انقلاب در عرصه های مختلف علمی، فناوری، دفاعی، امنیتی و سلامت به خود اختصاص داده، محصول مجاهدت‌های علمی دانشمندان، پژوهشگران و فناوران کشور است، از این رو ضمن گرامیداشت یاد شهیدان عرصه جهاد علمی، تکریم دانشمندان پیشرو و پژوهشگران جوان، برای مقابله با جریان تحریف و تحقق جهاد تبیین در عرصه دستاوردهای علمی، فناوری و نوآوری انقلاب اسلامی، شرکت کنندگان در اجلاس، همگان بویژه اصحاب رسانه و رسانه ملی را به همراهی و معاضدت فرا می خوانند.
۱۱-پیمان می بندیم تا با توکل بر خداوند متعال و استعانت از ایمه معصومین علیهم السلام و همت و همراهی اعضاء محترم هیات علمی، یاوران علمی و دانشجویان عزیز، با نگاه جامع به حوزه های مختلف علوم بویژه علوم پایه و علوم انسانی تحول یافته و با حرکت در مرزهای دانش در حفظ و ارتقا رتبه علمی کشور در سطح منطقه و بین الملل، در امر مهم افزایش ظرفیت اشتغال پذیری تحصیلات دانشگاهی و تسهیل اشتغال دانش آموختگان و افزایش مهارتهای کارآفرینی آنان و کمک به ارتقا سطح رفاه عمومی مبتنی بر سبک زندگی ایرانی اسلامی از هیچ کوششی فروگذار نکنیم.
۱۲-از حمایت های همیشگی رهبر معظم انقلاب (دام عزه الشریف) از دانشگاه، دانشگاهیان، نهاد علم و تحقیق، صمیمانه و عمیقاً قدردانی نموده، نهایت تلاشمان را در جهت رفع دغدغه های معظم له از جمله ضرورت تقویت خودباوری، دلبستگی و هویتمداری دانشجویان عزیز بکار خواهیم گرفت و به جد حکمرانی علم و حکمرانی علمی را هوشمندانه، روزامد و کارشناسانه پی خواهیم گرفت.
۱۳- بند الف ماده ۴۹ برنامه چهارم، بند ب ماده ۲۰ برنامه پنجم و ششم توسعه کشور از جمله قوانین هوشمندانه و خردمندانه کشور است و مسیر توسعه علمی و دانش بنیان کشور صرفاً با تدوام و تحقق کامل این قانون میسر خواهد بود، از این رو یاداور می شود که برای تربیت نیروی انسانی متخصص، دانش مدار، خلاق و کارافرین، و در نتیجه حفظ و تقویت استقلال دانشگاهها، همگان را به پایبندی وتمکین کامل قانون دعوت می نماییم.
۱۴- روسای دانشگاهها، پژوهشگاهها و مراکز آموزش عالی ضمن ابراز همدردی با مردم شریف و قهرمان آبادان، یادآور می شوندکه نظام تصمیم سازی، تصمیم گیری، اقدام و نظارت در سطوح مختلف دستگاههای اجرایی باید بیش از پیش، توصیه های کارشناسان و خبرگان را جدی گرفته و نسبت به استقرار نظام تصمیم سازی دانش بنیان و تخصص محور اقدام نمایند. در همین راستا حضور دولتمردان خدوم دولت مردمی را در مجامع علمی و در جمع دانشگاهیان و محیط دانشگاهها، پژوهشگاهها و موسسات اموزش عالی و پژوهشی، نشان ترویج گفتمان تکریم دانشمندان و حرکت به سوی حکمرانی علمی و حاکمیت انسجام ملی می داند.
۱۵- ما شرکت کنندگان در اجلاس روسای دانشگاهها، پژوهشگاهها و مراکز اموزش عالی اعتقاد راسخ داریم که توجه به معیشت اعضاء هیات علمی و یاوران علمی دانشگاهها و موسسات اموزشی و پژوهشی، موجب نگهداشت و تقویت انگیزه آنان و در نتیجه رشد و شکوفایی و پیشرفت کشور عزیزمان خواهد شد از این رو از مسولین ذیربط انتظار داریم که به این امر مهم اهتمام ورزیده و از بروز و تشدید مهاجرت نخبگان علمی کشور و پیامدهای نگران کننده و نامطلوب ان جلوگیری نمایند.

در پایان با گرامیداشت نام و یاد شهدای دانشگاهی، برای طلوع خورشید ولایت عظمی دعا کرده، به روح مطهر بنیانگذار انقلاب اسلامی درود می فرستیم و سلامتی و توفیق روزافزون رهبر معظم انقلاب اسلامی و دولت مردمی را از خداوند متعال مسالت می نماییم.
 
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

تبریز- خرداد ۱۴۰۱
تاریخ: 05 Jun 2022
تعداد بازدید: 935