کارگاه آموزشی اخلاق در پژوهش دانشگاه اردکان برگزار شد
به همت حوزه معاونت آموزشی و پژوهشی دانشگاه و در آستانه هفته پژوهش و فناوری، کارگاه دانشافزایی تحت عنوان "با بایستههای حقوقی پژوهش" به صورت مجازی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل، دکتر محمدهادی میرشمسی عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبائی در کارگاه آشنایی "با بایستههای حقوقی پژوهش"، رعایت هنجارهای پژوهش را موجب ارتقاء کیفیت پژوهش دانست و تصریح کرد که این امر، افراد را در رسیدن به هدف پژوهش که همانا گسترش دامنه علم و دانش است، رهنمون میکند. ایشان با تمجید از انتخاب شعار دانشگاه به صورت جامع، مهارتافزا و کارآفرین بیان نمود که برای تحقق این شعار و رسیدن به این هدف جذاب، باید فعالیتهای پژوهشی بهنجار و شایستهای انجام شود.
دکتر میرشمسی بایستههای پژوهشی را به دو صورت اخلاقی و حقوقی برشمرد و عنوان کرد که رعایت بایستههای اخلاقی، وجدانی و عدم رعایت بایستههای حقوقی، تخلف است که پژوهشگران باید به این موارد توجه کافی داشته باشند. ایشان بر انجام پژوهشهای مهارتزا و مساله محور تاکید نمود و بلا استفاده ماندن برخی پژوهشها را به سبب عدم توجه به این عوامل دانست. این عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، پژوهش را یک رفتار تخصصی دانست که وجه تمایز یک پژوهشگر با افراد عام جامعه است.
ایشان با تاکید بر این نکته، به ممزوج بودن پژوهش با پارامترهای مختلفی نظیر حریم خصوصی، حقوق دیگران، حق کپیرایت، حقوق جامعه و حتی حقوق محیط زیست اشاره کرد و گفت، همه این عوامل باعث میشود که یک پژوهشگر وظیفه سنگینی داشته باشد و نباید در انجام فعالیت پژوهشی خود به دیگران، جامعه، محیط زیست و حتی حیوانات و گیاهان لطمه وارد کند. عدم توجه به چنین ملزومات پژوهشی، میتواند باعث ضایع شدن حقوق دیگران شود و تخلف آشکار است.
ایشان در ادامه ضمن بیان اینکه عدم توجه به چنین ساختارهایی با وظیفه اجتماعی یک عضو هیات علمی در تضاد است به تشریح قوانین و مقررات مختلف نظیر دستورالعمل نحوه بررسی تخلفات پژوهشی، قانون مقررات انتظامی اعضای هیات علمی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و تحقیقاتی کشور و همچنین قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان پرداخت. جزئیات برخی موارد مقررات فوقالذکر نیز از جمله مواردی بود که به آن پرداخته شد.
دکتر فتحزاده نیز ضمن ابراز خرسندی نسبت به استقبال اعضای محترم هیأت علمی از این کارگاه، استمرار چنین برنامههایی را جزو برنامههای حوزه معاونت آموزشی و پژوهشی برشمرد و توضیحاتی در خصوص اقدامات دانشگاه جهت تشکیل کارگروه اخلاق پژوهش در دانشگاه ارائه نمود.
این جلسه که بیش از دو ساعت به طول انجامید با پرسش و پاسخ اعضای محترم هیأت علمی به صورت کتبی و شفاهی ادامه پیدا کرد. در پایان دکتر میرشمسی بابت وجود دغدغهای که منجر به برگزاری این جلسه شد از مدیریت امور پژوهش و فناوری دانشگاه تشکر نمود.
لازم به ذکر است، دسترسی به آیین نامههای مختلف مرتبط با موضوعات اخلاق پژوهشی در پورتال دانشگاه اردکان به آدرس https://ardakan.ac.ir/R- uZcIqXX امکان پذیر است.
فایل ارایه کارگاه اخلاق در پژوهش
تاریخ:
30 Nov 2020
تعداد بازدید:
701