گزارش ششمین نشست کانون تفکر آب و محیط زیست دانشگاه اردکان

گزارش ششمین نشست کانون تفکر آب و محیط زیست دانشگاه اردکان

ششمین نشست کانون تفکر آب و محیط زیست دانشگاه اردکان به صورت مجازی برگزار گردید.
بنا به گزارش رسیده از کانون تفکر آب و محیط زیست در این جلسه رؤسای ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری، جهاد کشاورزی و آب منطقه‌ای، سایر اعضاء گروه محیط زیست دانشگاه و نیز تعدادی از فعالین محیط زیست شهرستان اردکان حضور داشتند.
در ابتدای جلسه دکتر ابوالفضل عزیزیان دبیر کانون در مورد حوزه کاری ادارات مختلف در ارتباط با موضوعات تعیین شده برای بحث در کانون نظرخواهی انجام که مقرر شد جدول اولویت‌ها برای مسئولین ادارات ارسال و نظرات آنها اخذ گردد. سپس موضوع پهنه جدید استقرار صنایع در اردکان به عنوان دستور کار اعلام شده به بحث گذاشته شد. اهم مطالب عنوان شده از سوی حاضرین در جلسه به شرح ذیل بود:
مهندس مرتضی افخمی-رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری اردکان:
برای استقرار صنایع جدید در اردکان دو محل یکی در نزدیکی خرانق (سایت شهرنو) واقع در غرب و دیگری در نزدیکی روستای توت (سایت توت) واقع در شمال شرق اردکان از طرف مشاور مطالعه و ارزیابی شده است. وی شاخص‌های دخیل در ارزیابی را برشمرد و عنوان کرد ارزیابی با وزن دهی به شاخص‌ها به شیوه AHP انجام شده است. مهندس افخمی تأکید کرد: برای برخی شاخص‌ها دلایل فنی می‌تواند نتیجه ای متفاوت نسبت به شیوه امتیاز دهی درپی داشته باشد. وی همچنین اعلام کرد: فاصله سایت شهرنو تا معدن فعلی چادرملو ۶۰ و سایت توت ۱۲۰ کیلومتر است و کارخانه کنستانتره مستقر در معدن با بهره بردای معادن جدید پابرجا خواهد بود و محصول آن به کارخانه‌های سایت جدید منتقل خواهد شد. 
مهندس مصطفی وطن‌خواه-رئیس اداره آب منطقه ای اردکان:
اطلاعاتی از وضعیت منابع آب زیر زمینی هر دو سایت (عمق آب زیر زمینی و پتانسیل برداشت) ارائه کرد. وی تصریح کرد: سطح اولیه آب زیرزمینی در عمق ۳۰-۳۵ متری سطح زمین واقع شده و پتانسیل برداشت در هر دو منطقه کمتر از ۳۰ لیتر در ثانیه است.
مهندس سیدعلی حسینی پور-رئیس اداره جهاد کشاورزی اردکان:
با اشاره به انتقال آب خلیج فارس تأکید کرد: اگر برای صنایع جدید از آب انتقال یافته استفاده می‌شود لازم است در سایت توت اثر احتمالی بر آب های شور منطقه سیاه کوه و چاه افضل به واسطه دفع پساب و ایجاد شیب هیدرولیکی به سمت حاشیه اردکان بررسی شود. همچنین موضوع باد و پتانسیل تخلیه آلاینده‌های جوی و امکان انتقال آن به سمت اردکان حائز اهمیت است.
دکتر مصطفی شیرمردی:
مسائل اجتماعی و فرهنگی، نیروی کارگری و مهاجرت قطعا مترتب بر این امر مهم است که پیشنهاد می‌شود طی جلسه ای خاص بررسی شود. وی همچنین اشاره کرد: مقایسه بین هردو سایت مد نظر که توسط مشاور انجام شده مجددا مرور و نتیجه به مسئولین اعلام گردد.
دکتر اکرم بمانی خرانق:
مسائل بررسی این دو پهنه بر اساس صرفا صحبت‌های مسئولین و شنیده ها امکان پذیر نیست و بایستی در زمان مناسب و با در نظر گرفتن نظرات تخصصی از متخصصین امر این دو پهنه در فضای کاملا بیطرفانه بررسی و واقعا مصلحت هر دو منطقه بر اساس شرایط زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی همراه با دید کارشناسی در تصمیمگیری نهایی لحاظ شود.
دکتر مهدی حیات‌زاده:
سایت توت در انتهای مخروطه افکنه و منتهی به پلایا است و از نظر سطح آب زیرزمینی باید بررسی شود.
مهندس محمد سپهری:
هر دو سایت مد نظر مشکلات خاص خود را دارد. همچنین موضوع صرفنظر کردن از استقرار صنایع جدید به طور کلی نیز قابل بررسی است. سایت شهرنو به منطقه حیات وحش دره انجیر نزدیکتر است و از این نظر حساستر به نظر می‌رسد. وی تأکید کرد: بین دو سایت مورد نظر، سایت توت از نظر محیط‌‌زیستی برتری دارد.
دکتر مریم مروتی:
لازم است کار مشاور بررسی شود. وی پیشنهاد داد در صورت امکان مشاور در جلسه کانون تفکر حضور یابد و در حضور اعضاء کانون، نحوه بررسی دو سایت را تشریح کند.
دکتر سمیه سلطانی:
خواستار بررسی علمی موضوع فارغ از مسائل سیاسی و یا اقتصادی شد. وی همچنین بررسی پهنه‌هایی غیر از دو سایت مزبور را مناسب دانست و طی سوالی از مهندس افخمی مسأله را مطرح نمود. مهندس افخمی در پاسخ به این سوال تأکید کرد: علیرغم گستردگی جغرافیایی شهرستان اردکان به دلیل محدودیت‌های زیاد دیگر، مکان‌های مناسب برای استقرار صنایع خیلی تعدد ندارد که در نهایت به این دو محل محدود شده است.
دکتر کاملیاعلوی:
امکان ارزیابی و انتخاب مکان‌های دیگر را نیز مناسب دانست. وی همچنین عنوان کرد: مسائل متفرقه غیر از مسائل علمی نباید تعیین کننده صرف در انتخاب پهنه جدید باشد.
دکتر مجید صادقی نیا:
هردو منطقه از نظر اکوسیستم مرتعی و پوشش گیاهی اهمیت دارد و ذخیره ژنتیکی محسوب می‌شود. وی اشاره کرد: سایت توت از این نظر نسبت به سایت شهرنو برتری دارد اما از نظر علمی و آماری تفاوت زیادی ندارند. وی همچنین خواستار توجه کامل و همه جانبه به مسائل جمعیتی ناشی از توسعه صنایع شد.
دکتر ابوالفضل عزیزیان:
با توجه به شرایط آب و هوایی و باد (گلباد) مطالب عنوان شده در فضای مجازی راجع به سایت توت مبنی بر درخطر بودن تنها راه تنفسی اردکان، مبنای علمی ندارد که این مطلب توسط مهندس افخمی نیز تأیید شد.
در نهایت نظرات اعضاء و مدعوین محترم طی دو جلسه از کانون که به بررسی پهنه جدید استقرار صنایع در اردکان اختصاص یافته بود به شرح زیر جمع بندی شد:
۱-با توجه به حساسیت موضوع استقرار صنایع جدید در اردکان، کانون تفکر آب و محیط زیست دانشگاه تأکید دارد کار کارشناسی انجام شده برای انتخاب دو سایت شهرنو خرانق و سایت توت برای استقرار صنایع جدید مجددا بررسی و مرور شود. در این راستا پیشنهاد می‌شود که مشاور در جمع اعضاء کانون تفکر، برنامه ارزیابی انجام شده را تشریح نموده تا سوالات و شبهات موجود پاسخ داده شود.
۲-کانون تفکر آب و محیط زیست با توجه به مباحث انجام شده و نظر تعداد قابل توجهی از اعضاء به برتری ظاهری و نسبی سایت توت تأکید دارد قبل از تصمیم به ایجاد صنایع جدید اثرات نوع و حجم فعالیت های صنعتی بر محیط پیرامونی مخصوصا مناطق مسکونی و به ویژه شهر اردکان در قالب مدلسازی های دینامیکی هوا، آب و خاک بررسی و ارزیابی شود.
۳-کانون تفکر آب و محیط زیست تأکید دارد: اثرات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مترتب بر گسترش صنایع در کنار هم دیده و ارزیابی شود. همچنین اثرات احتمالی استقرار صنایع بر اکوسیستم (گیاهی و جانوری) منطقه نباید از نظر دور بماند.
۴-کانون تفکر آب و محیط زیست تأکید دارد: در پهنه جدید پایش مداوم آلودگی محیط زیست اعم از هوا، آب و خاک صورت پذیرد و ملزمات محیط زیستی به طور دقیق رعایت شود.
تاریخ: 01 May 2021
تعداد بازدید: 795